quick-art-space.title

26 Temmuz 2023

Selin Göksel ile Konuşan Eller Atölyesi

Yaz etkinliklerinin ikincisinde Quick Tower’ın lobisinde sanatçı ve eğitmen Selin Göksel yürütücülüğünde Konuşan Eller atölyesi gerçekleşti. Atölyede, katılımcılar aljinat malzemeyle ellerinin kalıbını aldılar. İsteyenler işaret dili ya da emojiler dünyasından seçtikleri jestlerin kalıbını, kendi ellerini kullanarak aldılar.

Selin Göksel ile Konuşan Eller Atölyesi tanıtım görseli

Paylaş

Nergis Abıyeva’nın Quick Art Space’te programladığı yaz atölyelerinin ikincisini sanatçı ve eğitmen Selin Göksel ile gerçekleştirildi. 26 Temmuz Çarşamba 15.00-18.00 arasında, Quick Tower’ın lobisinde Konuşan Eller atölyesine katılım çok yoğun olunca, 28 Temmuz Cuma atölye tekrarlandı.

Kurumsal kimlik çalışmalarına devam ettiğimiz Quick Art Space’te programladığım yaz atölyelerinin ikincisini sanatçı ve eğitmen Selin Göksel ile gerçekleştirdik. 26 Temmuz Çarşamba 15.00-18.00 arasında, Quick Tower’ın lobisinde Konuşan Eller atölyesine katılım inanılmazdı. Atölyeye gösterilen yoğun ilgiye dayanamayan Selin, 28 Temmuz Cuma, atölyeyi tekrarlamayı kabul etti! :) Maher Grubu çalışanları ve Quick Tower kiracılarının yanı sıra, Quick Art Space’in instagram takipçileri de atölyeye katıldı. Kâr amacı gütmeyen bir kültür sanat kurumu olmayı hedefleyen Quick Art Space’in ilkelerine uygun bir şekilde, ücretsiz ve kamusal bir etkinlik olarak düzenlediğimiz Konuşan Eller atölyesi Quick Sigorta sponsorluğunda gerçekleştirildi.

Atölyenin ana malzemesi olan aljinat, dişçilikte detaylı ağız ölçüsü almak için kullanılır. Diş hekimleri, aljinatla dişlerin ve çene yapısının kopyasını alır. Böylece diş protezleri, ağız koruyucu apareyler ve diğer dental uygulamalar doğru bir şekilde tasarlanır. Aljinat % 100 non toksik ve hipo alerjenik bir malzemedir; yani canlı ve çevre sağlığı açısından zararsızdır. Selin, aljinatla alçıyı karıştırıp mor bir harç elde ettiğinde, katılımcılar ellerini malzemeye daldırarak önce pembeleşmesi ve sonra bembeyaz bir şekilde donması karşısında adeta büyülendiler :) Materyalin donmaya başlaması için en önemli süre ilk 5-10 saniye olduğu için, zamana karşı yarışan Selin’e sanatçı dostu Mihriban Mirap gönüllü olarak destek verdi. 3 saati aşkın bir sürede 28 kalıp heykel ortaya çıktı.

Aljinat kalıp atölyesi için, mağara resimlerinden çağdaş sanata kadar, sanat yapıtlarında ilgimizi çeken el imgesini seçmiştik. Posterde yer alan Auguste Rodin’in (1840-1917) 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başına kadar yaptığı, günümüzde New York Metropolitan Müzesi’nde bulunan alçı kalıplar katılımcılar için ilham kaynağı oldu. Selin “acaba elimin şekli nasıl olsa?” diye kara kara düşünenler için, işaret dilinden ve emojiler dünyasından seçerek hazırladığı bir dosyayı masaya yerleştirmişti.

Müzelerin, kültür sanat kurumlarının, galerilerin çocukları dışarıda bırakmayan politikalar geliştirmesi gerektiğini düşünen bir küratör olarak çocuklarla yetişkinleri ayrıştırmak yerine, “çocuk dostu” atölyeler düzenlemeyi hedefliyorum. Sanatçı Ercan Vural kızıyla beraber geldi ve birlikte ellerinin kalıbını aldılar. Anne- kız olarak ellerinin kalıbını alan katılımcılar, bir sonraki atölyeyi iple çektiklerini ifade ettiler. Tüm bu güzel anlar, Murat Bakmaz tarafından fotoğraflandı.

Abıyeva’nın QMAG Ağustos sayısı için kaleme aldığı yazıdan alınmıştır.

Selin Göksel Hakkında

Selin Göksel Portre

1978 doğumlu Selin Göksel lisans eğitimini 2005’te Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar (Resim, Heykel, Seramik) bölümünde tam burslu olarak tamamladıktan sonra, 2011’de Marmara Üniversitesi, Resim Öğretmenliği bölümünde yüksek lisansını “İstanbul Modern Sanat Müzesi ile Avusturya Lentos Kunst Museum Linz’in Eğitim Odaları Etkinliklerinin 2009-2010 Döneminde İncelenmesi Ve Karşılaştırılması” isimli tez çalışmasıyla tamamladı. 5 kişisel sergi açan ve çok sayıda grup sergisine katılan Göksel, 2015 yılında Olcay Güner’in yazdığı iki çocuk kitabını resimledi. 2019’da Lydia Rink’in organize ettiği “Collaborationbook project” isimli kitapta iki resmiyle, fotoğrafçı Irina Popova’nın “Lost in Istanbul” isimli kitabında da fotoğraflarıyla yer aldı.

Göksel’in sanat eğitimine başlamadan önce diş protez teknisyeni olarak eğitim alması ve bir süre bu alanda çalışması farklı malzemelerle ilişkisini güçlendirdi ve pratiğinin geniş bir yelpazede olmasını sağladı. Göksel, kağıtlara ve tuvallere yaptığı yağlıboya, akrilik ve suluboya resimlerle birlikte ahşap, linol ve mono baskılar üretiyor. Ayrıca seramik, kağıt, demir, kontraplak, tel ve buluntu malzemelerden heykeller gerçekleştiriyor. Halen devam eden fotoğraf projesinde, iki adet kontraplak heykeli bir tarihi bina önünde, bir meydanda veya doğanın içine yerleştirerek fotoğraflıyor.

Selin Göksel, sanatçı olarak üretiminin yanı sıra eğitmen olarak Gymboree Play and Music, Enka ve Hisar Okulları’nda anaokulundan liseye kadar farklı yaş gruplarıyla çalıştıktan sonra, yaratıcılığı ortaya çıkartmak üzere kişiye özel sanat dersleri vermeye ve lise öğrencilerini yurt içinde ve yurt dışında bulunan üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerine hazırlamaya başladı. Göksel, aynı zamanda Sanat Psikoterapileri Derneği üyesidir.

Atölyeden Kareler

Selin Göksel ve Nergis Abıyeva
Karışım kaseleri
Eli kalıptan çıkarmaya çalışan Selin Göksel
Katılımcılar masa başında çalışırken
El heykellerini tıraşlayan katılımcılar
Selin Göksel katılımcılarla ilgilenirken
Selin Göksel heykel harcını karıştırırken
Küçük çocuk el heykeli yaparken
El ele tutuşan iki el heykeli

Fotoğrafçı: Murat Bakmaz

Diğer Atölyeler