quick-art-space.title

16 Nisan 2024

Troyalı Kadınlar Sergi Konuşması

Benal Dikmen'in Troyalı Kadınlar sergisinin konuşmasına davetlisiniz.

Paylaş

İtü Sanat Tarihi Doktora Programı'nda çalışmalarını sürdüren İsmail Yiğit ve Benal Dikmen, Nergis Abıyeva'nın moderatörlüğünde bir araya gelicek. İsmail Yiğit, Benal Dikmen'in ilham kaynağı olan Euripides’in Troyalı Kadınlar tragedyasından yola çıkarak, popüler kültürde ve sinemada yer alan örneklere değinecek. Nergis Abıyeva, Hilda Doolittle'ın Helen in Egypt adlı eserinden yola çıkarak ikinci dalga feminizmde Troyalı Helen karakterinin geçirdiği dönüşümü tartışmaya açıcak. Serginin temelini oluşturan kolaj tekniğinin sanat tarihindeki yeri, önemi ve felsefi telmihleri ele alınacak.

İsmail Yiğit (1982), 2005’te Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği, 2019’da ise Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı lisans bölümlerini bitirdi. 2023’te İTÜ Bilim, Teknoloji ve Toplum Çalışmaları yüksek lisans bölümünden “Bilim, teknoloji, toplum çalışmaları ile sanatsal araştırmanın yakınsaması” başlıklı teziyle mezun oldu ve İTÜ Sanat Tarihi Doktora programına başladı. Aynı zamanda bir kamu kurumunda bilişim uzmanlığı görevini sürdüren Yiğit, çeşitli dergilerde ve internet platformlarında bilimkurgu film ve roman incelemeleri gerçekleştirir. “İhlal” adlı bilimkurgu öyküsüyle 2016’da Türkiye Bilişim Derneği Bilimkurgu Kısa Öykü Yarışmasında üçüncülük derecesini alan Yiğit’in bilimkurgu öyküleri Anthology of Turkish Science Fiction Stories (Transnational Press London, 2023), İstanbul Öyküleri 3: Bilimkurgu (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları, 2022) ve Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018) adlı antolojilerde yer bulmuştur.

Benal Dikmen (d. 1954) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil Sanatları Bölümü’nden 1977’de mezun oldu, tekstil sektöründe çalışırken 1990-1999 arasında Bilsak’ta Mehmet Güleryüz’den resim dersleri aldı. İkinci bir kariyer yapmaya karar vererek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik diplomaları aldı. Birçok ulusal ve uluslararası sanat sempozyumuna katıldı ve RH gibi süreli yayınlarda yazıları yayınlandı. Solo sergilerini 2007 ve 2009’da C.A.M Galeri’de açtı. 2010’da Karşı Sanat Galerisi’nde (İstanbul) “Yemek” adlı, 2014 yılında Floransa’da Linea Arte Contemporanea’daki (Floransa), “Small Wonders” adlı, 2015’te The Dundas Street Gallery’deki (Edinburg) "Il Segnalati" adlı,2018’de Espacio Gallery’de (Londra) “Threads” adlı grup sergilerine katıldı.

2015’te Almanya’da “Townshipwise Different” ismiyle gerçekleşen Ruhr Bienali’ne katılan sanatçı, aynı yıl katıldığı V. Shing Le 22j Bienali’nde (Anzio, İtalya) üçüncülük ödülü aldı. Giulia Ripandelli ile birlikte 2016’da Forte Sangallo’da (Nettuno, Roma) “Encounters”adlı bir duo sergi yaptı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde Doçent Dr. olarak çalışan Dikmen,2010’dan itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nde Mitoloji ve Çağdaş Sanat dersini veriyor. Sanatçının MSGSÜ’de yaptığı yüksek lisans tez çalışması “NATÜRMORT: Yaşamsal Gündelik Nesnelerin Sanat Bağlamında Metaforları” adlı bir kitap hâline getirilerek 2023’te yayımlandı.

Afiş Tasarımı: Suat Gürsözlü

Ziyaret Bilgileri: Sergi, 28 Nisan 2024’e kadar haftanın her günü 09.00 - 20.00 saatleri arasında gezilebilir.

Adres: İçerenköy, Umut Sk. No: 10-12,34752 Ataşehir/İstanbul.

Ulaşım: Quick Tower, D-100 karayolunun hemen bitişiğinde ve M4 Kadıköy-Kartal metro hattı üzerinde bulunuyor. M4 Kozyatağı metro durağına (3 numaralı çıkış) 5 dakika yürüme mesafesindedir. Ayrıca binanın hemen yanında İspark otoparkı mevcuttur.

Tarih ve Saat:

Diğer Etkinlikler